Реклама / Ads
0| 7161 |13.10.2010 НОВИНИ

Кабинетът каза "да" на реформата в армията

.
Аню Ангелов
Правителството даде благословията си за реформа в армията, след като одобри Бяла книга за отбраната и въоръжените сили, която по същество представлява стратегия за развитие на въоръжените сили до 2014 година.
 

Тя засяга основно структурни реформи в армията и съкращения на военнослужещи и администрация.

Документът е израз на декларирания и следван от правителството принцип на прозрачност, отчетност и отговорност в отбранителната политика, се посочва в решението на МС. Бялата книга информира народното представителство, политическите партии и българското гражданско общество за провежданата отбранителна политика и има за цел да ги направи съпричастни към сложните процеси на реформиране на системата за отбрана и изграждане на модерни въоръжени сили.

Стратегията е писана в продължение на 7 месеца от над 150 военни стратези. Нейната цел е да сложи край на реформите на парче, обяви още при представянето й министърът на отбраната Аню Ангелов.

Въз основа на реалистичната оценка на рисковете и заплахите за националната сигурност, документът предлага такава численост, структура, роля, мисии и задачи на въоръжените сили, които отговарят максимално на националните интереси. Според документа до края на 2014 г. числеността на Въоръжените сили ще падне от 44 100 на 37 000, а само на армията – от 34 500 на 26 000. От тях около 2700 души ще бъдат резервисти. Най-много структури ще се съкращават във Военно-въздушните сили.

Как ще се реализират по години съкращенията в армията “е предмет на пътната карта, на плана за развитие на въоръжените сили, който ще бъде приет от Министерски съвет до края на годината”, посочи по-рано ген. Ангелов, като допълни, че в края на тази година нищо няма да бъде съкращавано.

Бялата книга полага основата на дългосрочното планиране на развитието на българските въоръжени сили като на тази база следва да бъдат приети План за развитие на въоръжените сили и Дългосрочен инвестиционен план. По същество одобреният от правителството документ представлява концептуална програма за развитие на въоръжените сили и следва да бъде приет и от Народното събрание.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5281 |27.07.2010 Кабинетът замрази заплатите до 2013 година . 10| 6307 |23.06.2010 Цветанов минава през "САПАРД" за "Дондуков" 2, кабинетът съди М. Николов . 3| 4925 |09.06.2010 Трима зам.-министри коват реформата в културата . 12| 5116 |21.05.2010 Пак отлагат реформата на БАН

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads