Правителството одобри пенсионната реформа

МС прие промените в Кодекса за социално осигуряване
3 ное 2010 17:46,
11
Правителството одобри пенсионната реформа
Снимка: БГНЕС

Министерският съвет прие промените в Кодекса за социално осигуряване. С измененията се създава правна рамка на новия усъвършенстван пенсионен модел, въвеждат се краткосрочни и дългосрочни мерки за финансова стабилност на пенсионната система и се подобрява адекватността на пенсиите, съобщиха от МС.

Предвижда се от 1 януари 2012 година увеличаване на стажа за работещите при трета категория труд (чл. 68 от Кодекса за социално осигуряване) с по 4 месеца на всяка календарна година до достигане на 37 години стаж за жените и 40 години стаж за мъжете през 2020 г.
 

От 1 януари 2021 година нараства възрастта за пенсиониране на жените и мъжете с по шест месеца до достигане на възраст 63 години за жените през 2026 година и 65 години за мъжете през 2024 година.

До 31 декември 2020 г. се запазва възможността за лицата, навършили 65-годишна възраст, които имат не по-малко от 15 години действителен осигурителен стаж, да могат да се пенсионират. Тази възраст също започва да се увеличава с по 6 месеца от 1 януари 2021г. до достигане на 67-годишна възраст.

Предвижда се удължаване на периода за ранно пенсиониране на работещите при първа и втора категория труд до 31 декември 2014 г., като условията за пенсионирането им няма да се променят до тази дата.

Още по темата

Пенсиите на тези лица за периода 2011–2014 г. ще се изплащат от държавното обществено осигуряване вместо от професионалните пенсионни фондове и вноските от 12 и 7% ще постъпват в Националния осигурителен институт.

Във фонд „Пенсии" на НОИ ще се прехвърлят и средствата по индивидуалните им партиди до 31 март 2011 г.
 

От 1 януари 2015 година ранни пенсии за работещите при първа и втора категория труд ще се изплащат само от професионалните пенсионни фондове.
 

От 1 януари 2014 г. се предлага отпадане на тавана на новоотпуснатите пенсии и постепенно увеличаване тавана на старите пенсии.
 

От 1 януари 2017 година се увеличава тежестта на всяка година осигурителен стаж от 1,1 на сто на 1,2 на сто за пенсиите, свързани с трудова дейност.
 

От 1 януари 2017 година се предлага увеличаване на вноската за универсалните пенсионни фондове с 2 процентни пункта, т.е. от 5 на 7%.
Предвид завишаването на изискванията за необходимия осигурителен стаж за придобиване право на пенсия, се запазва и възможността за т.нар. закупуване на осигурителен стаж (до 5 години), но вече не като преходна разпоредба, а като  постоянно действаща. Вноската е в размера на вноската за фонд „Пенсии" – 17,8% върху минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица.
 

Предвиждат се промени в начините на изчисляване размерите на пенсиите и превръщането на осигурителен стаж от различни категории.

С проектозакона се разширява кръгът на осигурените лица, като се дава възможност и на докторантите да се осигуряват за пенсия по свое желание и за своя сметка. Друга промяна предвижда премахването на максималния размер на обезщетенията за безработица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: пенсионна реформа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
1
 
! Отговори
камен преди 13 години
Моето мнение е, че в България няма синдикати. По цял свят тяхната работа е да защитават правата на работещите и да притискат правителството с цел благото на трудещите се граждани, а тук при нас е точно обратното. Вместо да се борят за правата на работещите те клякат на всяко поредно безумие на управляващите. Явно доста добри парици си вадят от това. Явлението синдикати или трябва напълно да се сменят ръководствата им или най-добре да се закрие защото полза от него за работника няма никаква, единствено синдикалистите си оплитат кошниците.
10
2
 
0
 
! Отговори
rumen преди 13 години
Приятели,Пари за пенсионната система, има и при днешното нива на вноските, но!1. Дори и най-развитите държави не могат да поддържат Пет паралелни пенсионни системи, както е у нас, Солидарна, Капиталова лична (но защо частна), Пофесионална и Капиталова обща (държавен Сребърн фонд)... 2.. Пак от гражданите се събира и данък Обществено осигуряване, с който се плаща Конституционното зъдължение на Държавата Социалното осигуряване!!! Парите за пенсии и здраве са достатъчни и сега, но само ако Държавата и Гражданина си плащат Конституционните задължения, като:1.Премине се изцяло на чиста Солидарна пенсионна система, плащана от работещия и работодателя му и отчитаща трудовия стаж, личния принос и времето за самоосигуряване, подпомагана от Общата капитарова система2. Държавата поема изцяло, чрез бюджета, Конституционните си Социалните задължения(Чл.51 от К-ята)Днес:1. Парите за "втора" пенсия и "професионалните", се крадат от олигархията, собственик на тези фондове, която ги налива в собствените си предприятия, което е Главната причина за съществуването на Сивата икономика, неплащаща социалните си задължения2. Чрез Противоконституционния (Чл.60) "Таван" на осигуровките, годишно от задължителните социални системи се крият над 1 милиард лева..., а от Девидентите и доходите от наеми, се пестят още толкова...3. Любимите на чиновниците и бизнесмените Квази пари, като ваучери, "безплатни дрехи", пътувания и т.н., също не се облагат "пенсионно" и здраво..., а на всичко отгоре, се приспадат и от данък печалба4. Почти 1 милиард Социални осигуровки и помощи, също не се облагат пенсионно и здраво, макар че тези хора се лекуват и се получават пенсииИ накрая: - Това, че някой днес има големи доходи не означава, че утре не може да ги загуби..., та нали нали фалиралите фирми са мършата, която храни оцелелите, до следващата кризаПо Конституция ужким всички сме равни, но изглежда както и при Комунизма, някои са По-равни
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ЕЙйййй гати погледа свиреп ,какво е работил тоз преди да почне да не дава пенсии , ужас стресна ме непоправимо , Цветанов ей така трябва да гледаш ,вземи пример от Тотю!
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тези са голяма работа 25 г в бъдещето са нищо за тях. Ти му викаш днеска какво ще ядем, те тактично ти подминават въпроса и много спокойнон ти обясняват че след 25 г, всичко ще е много -по добре. аз пък мога да им кажа че до 25 г Българите ще са малцинство тука благодарение на тях и на умниците преди тях и че след 25 г, ако са живи ще си павкат хавански пури по разни острови и тънко ще ни се подхилват ,защото са тарикати !
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ей тия на снимката , запомнете ги те погребаха България.
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Как свирепо гледа Тотьо, иде ми да обърша два шамара и след туй ще гледа като шушомига.
5
0
 
4
 
! Отговори
бай Иван преди 13 години
Докато не накарат *** да бачкат и да вкарват пари в социалното осигуряване просто няма как да имате нормални пенсии.А те са една доста голяма група която само взема от нашите осигуровки.
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
2017,2021.- Преди 20 години имаше работещи една две петилетки напред. Тези заработиха и започнаха да мислят 3-4 петилетки Браво Ще ви наградим със званието "УДАРНИК"
3
2
 
4
 
! Отговори
Петър преди 13 години
Какъв усъвършенстван модел, бе мутри. Това е *** модел за прецакване на работещите българи !!
2
1
 
6
 
! Отговори
Bo преди 13 години
Тук говорим за дългосрочна реформа - 2014,,2017, 2026. Не е особено ясно защо обаче национализацията на парите на хората в частни фондове стартира от март догодина. Което много ми прилича на - да приберем едни пари сега с обещание за реформи някъде в неопределеното бъдеще.
1
1
 
7
 
! Отговори
8-ия ден преди 13 години
Хайде сега одобрете една реформа за по-бързо невземане на пенсия...то вие точно това сте направили !Пенсионер след тази реформа ?Няма такова понятие.....Летален край без доживяване на заветната пенсия !