🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Растежът на България може да се забави

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Три са секторите, които са в основата на икономическия растеж - строителство, финансово посредничество и недвижими имоти. Тези три сектора способствуват за над 50% от ръста на икономиката в момента. Това е първият проблем, пред който е изправена икономиката - че растежът е концентриран едва върху три сектора, а не е по-широко базиран. Растежът в тях в много голяма степен се финансира от преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ). През първите шест месеца на 2008 г. спрямо същия период на миналата година в сектора на строителството има спад от 24%, а в недвижимите имоти спадът е 40%. Единствено в сектора на финансовото посредничество има ръст от 12.4%. Но трябва да се има предвид, че миналата година ръстът на ПЧИ в сектора е бил 144%, което означава, че макар там все още да има ръст, той се забавя значително.

Ако поставим нещата по-общо, растежът на българската икономика от последните няколко години се финансира в голямата си част с приток на чуждестранни спестявания. От гледна точка на платежния баланс тези спестявания имат два компонента - преки чуждестранни инвестиции и дългово финансиране. Преките чуждестранни инвестиции се забавят, най-вече заради намиращото се в ход охлаждане на пазара на недвижими имоти. През тази година забавянето на чуждестранните инвестиции се компенсира с увеличаване на дълговото финансиране. В същото време обаче задлъжнялостта на реалната икономика достига стойности, измерени спрямо БВП, които са по-високи от редица страни от Централна и Югоизточна Европа, при това страни, в които доходите на глава от населението са доста над тези в България. В допълнение рейтинговата агенция "Фитч Ибка" в скорошен анализ отбелязва, че задлъжнялостта на българската икономика е по-висока от тази на повечето страни с кредитен рейтинг, аналогичен на нашия.

Всичко това означава, че достигнатите нива на задлъжнялост на нашата икономика най-вероятно ще ограничат възможността й през следващите години да привлича допълнително дългово финансиране. Така общият приток на чуждестранни спестявания ще се забави, което ще доведе и до известно забавяне на икономическия растеж в България до около 4% през 2009 г. съгласно нашия централен сценарий. Все пак в контекста на това, което се случва извън границите на България, това ще бъде висок растеж. Повечето прогнози за ръста в еврозоната са за стойности от около 1% , което означава, че спредът на растежа в България над този в еврозоната ще се запази висок, както и досега.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    Разсмян

    Умен човек. Той затова е Булбанк, а не в "индъстри часовник-а".

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    Lemon's

    Къде видя спад в НИ с 40% и ръст във финансовото посредничество с 12,4% двете неща незвучат логично. Поредната Баластра...

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-P
    Дедо Иван

    А ТуризЪмЪ бе драги, къде го сложихте?

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-|
    големия адронов ускорител

    ало, философите-коментатори, ако обичате, кибиците - настрана.
    силата е в късото съединение.

    Нередност?
  • 5
    hue30369172 avatar :-|
    Kalin Hristov

    Той от много време казва, че икономиката ще се забави (тя се ускорява, но никой не се интересува за това колко познава този "анализатор"). Ако сто години казва, че икономиката на България ще се забави, накрая може и да познае - и тогава сигурно ще изглежда гениален, защото никой няма да си спомня, коко пъти е казвал, че икономиката ще се забави, а тя продължавала да ускорява растежа си:-). Мики-Маус работа!

    Нередност?
Нов коментар