Стартират мащабни реформи в "Български пощи"

05.11.2009 | 15:14
по статията работи:
Създават пет дъщерни дружества към компанията. Очакваните инвестиции възлизат на 40 млн. лв. На този етап няма да има съкращения
Стартират мащабни реформи в "Български пощи"
Промени в пощите

В "Български пощи" ЕАД стартират мащабни реформи. Те ще бъдат съобразени с промените в Закона за пощенските услуги и с факта, че от 2011 г. ще започне либерализацията на пазара на този вид услуги у нас. Днес в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) бяха представени основните промени.

Те основно могат разделени на две групи:

Първата касае отварянето на пазара за нови пощенски оператори. Сред мерките, които се предприемат в тази насока, са: Отпадане на регистрационния режим  за дейности като куриерски услуги, хибридна поща и кореспондетски пратки. Изваждане на пощенските парични преводи от обхвата на универсалната пощенска услуга, както и даване на възможност на частните оператори, които не разполагат със собствени офиси, да използват мрежата на "Български пощи". Последната промяна към днешна дата засяга 17 пощенски оператора.

Втората касае промяна на структурата на пощите. Планира се в основната структура да останат основните и традиционните пощенски пратки и паричните преводи. В същото време в дъщерните дружества ще бъдат обособени нов вид услуги.

Нови дъщерни дружества

МТИТС планира да създаде поне 5 дъщерни дружества. Към момента е налице готовност да стартира създаването на първите три. Очаква се това да стане факт до един месец, през който ще бъде проведена широка обществена дискусия по предлаганите промени.

Първите три дружества, които предстои да бъдат създадени, са: „Хибрид пост", „Булпост" и „Инфопост".

Първото ще се занимава с изпращане на кореспонденция от големи корпоративни клиенти до крайни потребители. В това число ще се включват брошури, рекламни материали и всякакъв друг вид материали. Очаква се създаването на това дружество да доведе до намаляване с до 25% на себестойността на услугата. То, според  разчетите на министерството, се очаква да има около 40% пазарен дял. Второто ще се занимава с куриерски пратки от врата на врата. Очаква се създаването му да доведе до намаляване на себестойността на услугата с около 15%. Също така се очаква то да увеличи пазарния дял на пощите с около 25% спрямо сегашното му ниво. Третото дружество ще предлага IT обезпеченост. Очакваните приходи от новите услуги, които ще предлага то на гражданите и бизнеса, възлизат на около 1 млн. лв.

Очакваните инвестиции в тези три дружества възлизат на около 40 млн. лв. Към тях вече има проявен неофициален инвеститорски интерес, стана ясно още днес. На този етап обаче няма планове дружествата да се приватизират.

Няколко месеца по-късно предстои да бъдат създадени и още две дружества: "Пост трейд" и „Финанс пост". Първото ще предлага стоки и услуги в пощенските станции - каталожно и традиционно. Държавата ще получава ежегоден дивидент от тази дейност. Второто ще предлага услуги като безналично плащане, пос терминали и т.н.

В новите структури няма да влизат активи на „Български пощи". Във всяко едно от тях държавата ще има поне 51-процентно участие. Новите структури ще участват единствено в разпределението на печалбата от съответния вид бизнес. Участниците от страна на бизнеса ще бъдат избирани на конкурсен принцип. Те ще могат да бъдат както български, така и чужди фирми.

Промяната се налага от факта, че на „Български пощи" ще се наложи да действат в конкурентна среда от началото на 2011 г., обясни ресорният министър Александър Цветков. Тезата му беше подкрепена от неговия заместник Първан Русинов. Той обясни, че реформата се предприема основно по две причини. Първо: За да може да бъде постигнат бърз ефект в дейностите, които ще бъдат обособени в дружествата. Второ:  В момента държавният монополист отчита много по-бавен ръст в тези дейности, отколкото се очаква.

Структурни звена и персонал

Предстои съкращаване и реформа на част от структурите на "Български пощи" ЕАД стана ясно още днес. В момента компанията разполага с 28 териториални звена, на чието място ще бъдат създадени 7 регионални управления. Промяна ще има и в броя на съществуващите в момента районни поделения. Те на първо време ще бъдат редуцирани от 135 на 96.

Държавата ще направи всичко възможно, за да няма съкращаване на служители, работещи в пощите. Единствените промени в тази насока, които предстои да бъдат предприети, са пренасочването на част от административния персонал към различни от досегашните му задължения, стана ясно още от думите на ресорния министър Александър Цветков.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 16.04   1071 г. – С превземането на Бари Италия се освобождава напълно от Византийска власт. 1346 г. – В Скопие Стефан Душан обявява създаването на Сръбско царство,...