Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Съдебните производства да се гледат само на две инстанции, вместо на три

48 коментара
Съдебните производства да се гледат само на две инстанции, вместо на три

Преминаване от триинстанционно към двуинстанционно съдебно производство е една от възможните промени на конституцията, които се обсъждат в рамките на подготвяната от правосъдното министерство цялостна структурна реформа на магистратурата. Това обяви министър Маргарита Попова в сряда преди заседанието на Министерския съвет, където се очаква да запознае колегите си с първите идеи, обсъдени преди ден с членовете на обществения съвет към кабинета ѝ.

Началото на консултациите за цялостна конституционна реформа в магистратурата бе обявено във вторник от правосъдното ведомство с анонса, че предстоящите промени "трябва да отговорят на обществените очаквания за защита на върховенството на закона" и да формират "отговорно и ефективно управление на съдебната система". Инициативата на Попова продължава идния вторник с организираната от нея кръгла маса на тема "Правосъдие близо до гражданите".

"Дойде време да поговорим имаме ли нужда вече от триинстанционно производство, което така или иначе залага въпроса за правосъдие, по-дълго, отколкото е обикновено. Трябва да преформулираме устройството и управлението на съдебната система по конституция", коментира министърът.

Подобно на предложенията, лансирани миналата седмица от Съюза на съдиите в България (ССБ), Попова подчерта, че най-важната стъпка от продължението на съдебната реформа е да се предвиди механизъм за избор на кадровиците в съдебната власт при "абсолютна сигурност, че възможностите за външни и политически влияния са минимални".

Сред обсъжданите идеи са намаляване или дори премахване на квотата от 11 членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), които се излъчват след гласуване в парламента.

"Трябва ли да има такава квота, каква част от общия брой на членовете на ВСС трябгва бъдат в нея, как трябва да се избират. Трябва да се подобрят и правилата за избор на членове на ВСС, избрани от самата магистратска общност", добави Маргарита Попова.

Министърът каза още, че при подготвянето на промени в конституцията трябва да се помисли и за евентуалното редуциране на броя на съдилищата и прокуратурите в страната. И попита "имаме ли нужда от 28 административни съдилища?"

Те бяха създадени по време на миналото правителство, като тогавашният председател на Върховния административен съд Константин Пенчев лично се ангажира със създаването и обезпечаването им. Целта бе да се разтоварят и без това претоварените районни съдилища от административни казуси.

Попова уточни още, че важна тема в консултациите ще бъде и намирането на решение с натовареността на магистратите в големите градове и по-равномерното разпределение на делата между тях.

За пореден път министърът не коментира исканията за оставки на всички членове на ВСС от неправителствени организации и съдийския съюз. Трети ден кадровиците в съдебната власт за "затрупвани" с по около 100 есемеса и е-майли, след като Българският хелзинкски комитет отправи призива, а сайтът "Биволъ" публикува контактите им в интернет с цел да бъде упражнен граждански натиск за разформироването на съвета.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

48 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Нибелунг
    #48
  2. съдебен идиот
    #47
  3. N
    #46
  4. Нибелунг
    #45
  5. emma
    #44
  6. да
    #43
  7. да
    #42
  8. аха
    #41
  9. mnogoznaoko
    #40
  10. Решителен
    #39

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.