Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Задават се промени в конституцията заради кризата в съдебната власт

40 коментара
Задават се промени в конституцията заради кризата в съдебната власт

Правосъдният министър Маргарита Попова обяви началото на консултации за промени в конституцията, които да "отговорят на обществените очаквания за защита на върховенството на закона" и да изкарат от кризата управлението на съдебната система. Това съобщиха от ведомството във вторник след заседание на обществения съвет към кабинета на министъра.

"С пакета от мерки се цели формиране на отговорно и ефективно управление на съдебната система", се казва в съобщението. Поет е и ангажимент след оформянето на всички предложения, те да бъдат внесени за обсъждане в Министерския съвет и в парламента.

Сред участниците в срещата са били представители на съюзите на юристите и съдиите, на редица неправителствени организации и на Европейската комисия. Тепърва ще се обсъждат евентуалните мерки, които трябва да включват предстоящите промени.

По време на срещата е била обсъдена позицията на обществения съвет, че трябва да се търси "цялостно осмисляне на структурата на съдебната власт", което минава през одобрението на 3/4 от народните представители, коментира пред Mediapool адвокат Йонко Грозев от Центъра за либерални стратегии. 

Постигането на конституционно мнозинство в НС ще е трудно

По думите на юриста заради практиката на парламентарните партии да се разединяват по подобни въпроси, този процес ще се забави във времето. Въпреки това участниците в дискусията са били категорични, че трябва да се търси цялостно престуктуриране на ръководството на съдебната власт, тъй като "в този му вариант нищо смислено не може да бъде направено", добави Грозев.

Засега единствено Съюзът на съдиите в България (ССБ) публично обяви конкретни предложения за реформа в кадровия орган на магистратурата – Висшият съдебен съвет (ВСС). Те включваха разделяне на съвета за прокурори и съдии, като неговите членове вече да бъдат активни магистрати, както и намаляване на парламентарната квота.

В момента съдебната система и Народното събрание излъчват по 11 свои представители във ВСС. Съдийската организация настоя още членовете на съвета, посочвани от депутатите, да бъдат избирани с мнозинство от 2/3 с цел постигане на консенсус около кандидатите.

Заедно със ССБ Институтът за развитие на публичната среда, фондация "РискМонитор" и Българският хелзинкски комитет (БХК) поискаха настоящият ВСС да се саморазпусне, тъй като "този му персонален състав ще дискредитира напълно съдебната власт, ако продължи да упражнява конституционните си правомощия".

Преди седмица в свое отворено писмо от съдийския съюз припомниха като гафове на кадровиците в съдебната власт избора на Веселин Пенгезов за председател на Софийския апелативен съд, управлението на съдилищата в Благоевградския район, появата на "кадровия брокер" Красимир Георгиев – Красьо Черния и имотния скандал "Приморско".

Случаят "Янева" предизвика вълна от възмущение към ВСС

Безпрецедентната криза на доверие към ВСС се задълбочи рязко след избора на близката приятелка на вътрешния министър Цветан Цветанов Владимира Янева за председател на Софийския градски съд (СГС). Въпреки че тя реално е правораздавала едва 4 години и никога досега не се е явявала на конкурс за преназначение.

Скандалът допълнително се разрасна след информацията на Mediapool, че Янева гледа дело за злоупотреби в общинското дружество "Софийски имоти", въпреки че лично е участвала в две сделки на баща си с подсъдимия тогавашен шеф на фирмата Тошко Добрев. Очаква се ВСС да обсъди исканията за оставки на предстоящото си заседание в четвъртък.

Трети ден съветът е подложен на масиран обществен натиск, след като БХК и сайтът Биволъ започнаха граждански кампании в интернет за изпращането на е-майли и есемеси на членовете на съвета с призив да го напуснат. Досега само Пламен Стоилов и Стефан Петров са обявили, че това не би им повлияло.

Двамата анонсираха и разкрития за финансовите интереси, които стояли зад тази инциатива и щели да станат ясни в четвъртък. Дни по-рано колегите им Георги Шопов и Цони Цонев оспориха легитимността на исканията на ССБ, ако те не са направени след общо събрание на организацията. Тогава Шопов кратко коментира, че "всеки може да иска, каквото си иска".

По темата с голям интерес се очаква изслушването на Владимира Янева в комисията за предотвратяване на конфликт на интереси към ВСС в понеделник. Тя е поканена да предостави и цялата документация за двата имота в столицата, които е закупила като пълномощник на баща си Яне Янев. По нейните думи пред медиите от петък в това няма проблем и не е необходимо да подава оставка като шеф на СГС, нито да си прави отвод по делото.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

40 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. RIM
    #40
  2. Gen. Augusto Pinochet
    #39
  3. pripomnjasht
    #38
  4. juli
    #37
  5. Хари
    #36
  6. Хайдрих
    #35
  7. IMIGRANT
    #34
  8. Нибелунг
    #33
  9. жана д`арк
    #32
  10. Нибелунг
    #31

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.