EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

$430 хил. за реформа в горите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

$430 хил. за реформа в горите

mail17:45 | 31.05.2010прегледи 3057 коментарикоментари 0


Споразумение за предоставяне на безвъзмездна помощ в размер на 430 хил. долара от Световната банка подписаха днес министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов и Флориан Фихтл, постоянен представител на институцията у нас. С проекта ще се предостави конкретна техническа помощ на Изпълнителната агенция по горите към министъра на земеделието и храните с цел подкрепа на реформите в горския сектор. Реформата ще включва: провеждане на институционална реорганизация; обучение на основния персонал за подобряване на управлението на горите в страната и подобряване на предоставяните услуги.
„Финансовото изражение не е важно за проекта, а сътрудничеството”, обяви министър Найденов. Според него обществото очаква реформата и тя трябва да се случи прозрачно. „Световната банка подкрепя горския сектор в България и се ангажира с устойчивото му развитие и осигуряване на приходи, които могат да се извлекат от него”, каза Флориан Фихтл. По думите му подкрепата цели по-рационално управление на горите и ловните стопанства в България. Той допълни, че трябва да бъдат отделени функциите за контрол в горския сектор. Според Флориан Фихтл от горския отрасъл може да се печели от правилната продажба на дървен материал, биомаса и осигуряване на пазари за биоенергия.
Със Споразумението МЗХ се ангажира да осигури работно пространство и техническо оборудване, както и експерти по  финансово управление и възлагане на поръчки, а при необходимост и местен транспорт. Ще бъдат предоставени консултантски услуги и обучение за подпомагане на Изпълнителната агенция по горите за развиване и разпространяване на общата визия за горския сектор чрез създаване на медийни продукти и организиране на семинари, както и наблюдение и оценка на процеса на реформата в сектора.
Техническа подкрепа за процеса на институционална реформа предвижда осигуряване на преглед от международен правен експерт на проектозакона за горите и предлаганите законодателни промени и модели на институционални структури. В резултат на прилагането на проекта се очаква изграждането и въвеждането в действие на нови институционални структури и завършено обучение на техните служители, включително 20 служители, обучени за обучители и 100 служители, обучени за работа и поемане на отговорности в новосъздадените институции.
Проектът е с продължителност три години.


Тагове: реформа, гори
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg